סיבוב על חשבון אבא, דרך האבות טיול, אלון שבות - נוה דניאל
שתי דרכים ראשיות מצפון לדרום, הפכו את ארץ ישראל בימי קדם לעורק תחבורה אסטרטגי במזרח התיכון. האחת היא "דרך הים" הבינלאומית, המובילה מסוריה בצפון למצרים בדרום דרך תל אביב המקסימה, שהיתה אז דיונת חול. שיירות סוחר וצבאות כובשים שקעו אז בחולות ראשון לציון, במקום בו הוקם לימים סניף של איקאה לזכרם.
הדרך הבינלאומית השניה היא "דרך המלך", שעברה לאורך פסגות עבר הירדן המזרחי. עליה נספר לכם, כנראה, רק בספר הבא.
במקביל לשתי אלה עברה דרך פנימית "דרך ההר", המתפתלת על קו פרשת המים של יהודה ושומרון, בשיא הגובה. "דרך ההר" שימשה בעיקר את אבותינו המהלכים לירושלים, בין באר שבע וחברון מדרום ושכם ושילה בצפון. בזמן בית המקדש שימשה הדרך את המוני עולי הרגל לירושלים, וממצאים ארכיאולוגיים רבים בשטח מעידים על כך. לפיכך מכונה הדרך גם "דרך האבות". קטע קצר בדרך, באיזור גוש עציון, חוּדש והוכשר לתנועת מטיילים, המבקשים ליהנות מהנוף ולהתחבר לשורשים באותו מחיר [חינם, אם שאלתם]. בדרך תוכלו לראות ממצאים רבים המעידים על אלפי שנות התישבות, חקלאות ושירותי דרך סטנדרטיים. למשל מקווה עתיק לעולי הרגל ובו שני פתחים, אחד ליורדים להיטהר ואחד לעולים וביניהם מחיצה, שהטהורים לא יגעו בטמאים ויטמאו. זהו המקווה היחיד שבנוי כמו המקוואות בבית המקדש. כעת אנחנו יכולים להבין את המשנה במסכת שקלים "כל המקוואות שהיו בירושלים בדרך ירידתם טמאים ובדרך עלייתם טהורים". נכון שהייתם מוטרדים מזה עד היום?
בין אלון שבות לנוה דניאל. מדרום: האלון הבודד, משמאל לכניסה לישוב אלון שבות. מצפון: עלו מכביש 60 לישוב נוה דניאל, לפני השער רדו שמאלה לפי השילוט. באופניים: מאתר אמת הביאר
ברגל וברכב - ללא תשלום. אופניים בשכירות לארבע שעות 50 ₪, ליום שלם 70 ₪
כי פעם הם הלכו פה עד ירושלים ברגל, אז מה זה 2.5 ק"מ בשבילנו?
אל תחמיצו את המקוה העתיק בדרך [אין מים]
תמיד, אבל אין כמו טיול אופניים בשישי בבוקר [תאמו מראש]איפה? כמה זה עולה? בשביל מה? מתי?
בדרך נמצאת גם אבן מיל רומאית, מהמאה השניה לספירה. ידוע לנו שהרומאים לא המציאו דרכים חדשות אלא רק שימרו ופיארו את הקיים. מכך משתמע שהדרך היתה פעילה לפני המאה השניה.
את הדרך הזאת אפשר לחוות ברכב, באופניים או ברגל. ניתן לשכור אופניים דרך ביה"ס שדה גוש עציון, בתיאום מראש. את האופניים לוקחים ומחזירים מאתר אמת הביאר, לשם תוכלו להגיע עם רכב ולחנות בביטחה.
טיול רגלי או ברכב טוב לו שיצא מהאלון הבודד שבכניסה לישוב אלון שבות. ליד האלון יש עמדת שמיעה שתיתן למטיילים האמיצים מידע על האזור ו- היידה, לדרך! אורך המסלול כשניים וחצי ק"מ, שבהליכה נינוחה יקח כשעתיים לגמוע. המסלול קל ויפה ומתאים לכל עונות השנה. אם נעלי ההליכה לוחצות לכם - סעו ברכב. יתכן שברכב שטח יהיה לכם קל יותר, אך גם רכב פרטי עובר כאן בכיף. מדובר בשביל עפר, ובחורף עלולים להפער בשביל בורות שיקשו על מעבר הרכב. שימו לב.
מהאלון המשיכו צפונה בכביש, כ-200 מטר, עד שתראו דרך עפר הפונה ימינה אל "דרך האבות". בדרך זו, המסומנת בסימון שבילים אדום, תוכלו ללכת או לנסוע עד סופה. בכניסה לדרך העפר, 100 מטרים מצפונה לנו, נמצאת ח'רבת זכריא הערבית, המשמרת את שמה של בית זכריה. גם בימים ההם נלחמו יהודים על אדמתם, אז זה היה מול האויב היווני. החשמונאים, בפיקודו של רא"ל יהודה המכבי, ניהלו באזור גוש עציון שניים מתוך שמונת הקרבות שלהם נגד היוונים. בקרב בית זכריה נערך צבאו של יהודה המכבי לקראת המוני הלוחמים של הצבא היווני, והפילים שתפקדו כטנקים קדומים. כאשר ראה אלעזר אחי יהודה שהתבוסה קרובה, מוטט עליו את אחד הפילים, מתוך מחשבה שבכך יפגע במצביא הסלווקי ליזיאס [כן, הסיפור הזה קרה כאן! גם אנחנו חיפשנו את שרידי הפיל זכרונו לברכה. עדיין לא מצאנו]. לזכרו של הגיבור [אלעזר, לא הפיל] הוקם הישוב אלעזר לא הרחק מכאן. יהודה נסוג אל ירושלים, ולבסוף נטשו היוונים את המקום והותירו את הבירה בידינו. אכן, כבר לפני יותר מאלפיים שנה שימש אזור גוש עציון עמדה קדמית של ירושלים.
את הדרך ניתן לעשות בכיוונים שונים ובקטעים שונים. אם יצאתם מהאלון הבודד - לכו או סעו להנאתכם צפונה עד לסיום בכביש העולה לנווה דניאל. רדו בו והתחברו חזרה לכביש 60. בכיוון ההפוך ניתן ללכת או לנסוע מהכניסה לישוב נוה דניאל ודרומה. את השכרת האופניים תמצאו, כאמור, באתר אמת הביאר. טיול נעים!