לא עוזב את העיר, סוסיא אתר ארכיאולוגי

אתרים קשורים: סוסיא

סוסיא היתה עיירה יהודית גדולה שהתקיימה מאות שנים אחרי חורבן בית שני. במאות 8-4 לספירה גרו בה כ-3000 איש בארגון חברתי מופתי.

העיר ננטשה ללא חורבן, מה שמותיר אותנו עם שתי סוגיות מרתקות: 1. התעלומה - מדוע עזבו התושבים את המקום  מעלה תאוריות רבות ומסעירה את ההיסטוריונים. 2. המבנים העתיקים, שנותרו כמעט שלמים, מספרים הרבה על אורחות החיים במקום בעבר, והארכיטקטורה מרגשת את הארכיאולוגים.

העיירה בנויה בתכנון מדוייק של רחובות וסמטאות, הפרדה גאוגרפית בין מבני ציבור לבתים פרטיים, מערכת בורות מים, מקוואות פרטיים וציבוריים, מערכת מגורים תת קרקעית, "טכנולוגיה" חקלאית, וברום העיר  בית הכנסת המדהים עם הפסיפס המפורסם שבו. המבנה העירוני הזה, שמזכיר לנו קצת תכנון ערים מודרני, עוזר לנו להתחקות אחר חיי היום יום שעד כה יכולנו רק לקרוא עליהם במשנה ובתלמוד.

איפה?

כקילומטר צפונית לישוב סוסיא

טלפון

1599-507517,  02-9963424

אתר האינטרנט

susya.org.il

שפות

עברית ואנגלית

כמה זה עולה?

16 למבוגר, 11 לילד עד גיל 18 ולפנסיונרים

בשביל מה?

בשביל לצעוד בשבילי העיר אלפיים שנה לאחור

אל תחמיצו את בית הכנסת והפסיפס

גישה לנכים

חלקית

שעות העבודה

תמיד. בחגים מעניין יותר, בצהרי קיץ עשוי להיות מאוד חם

המבקר באתר מוזמן לצפות במיצג אור קולי בן 12 דקות, ואז לסייר באתר בליווי הדרכה סלולרית. מה זה אומר? בכל נקודה באתר יש שילוט ברור והסבר, לאיזה מספר צריך לחייג בכדי לקבל הדרכה על מה שרואים. יתרה מזאת: כמעט כל מוצג משתקף גם בציטוטים מהמשנה והגמרא, כך שסוף סוף נוכל לראות בעיניים את מה שלמדנו ולהבין לעומק סוגיות שעד עכשיו היו סתומות בעינינו. באתר בור מים גדול, מערת קבורה, בתי חומה, מקווה, חצרות שותפין, מערת מגורים, מערה ציבורית, מנהרת מילוט, בית בד וכמובן  בית הכנסת.

מנהרת המילוט אינה דבר של מה בכך. מתוך בית הכנסת ואל מחוץ לעיר, חפורה מתחת לאדמה מנהרה רחבה ובה 12 אולמות. דמיינו אוייב הבא לכבוש את העיר ואת תושבי העיירה בורחים לבית הכנסת. כעיר ספר, תפיסת הביטחון הגבוהה של תושבי ומתכנני העיר הכתיבה להם את ההכרח בדרך המילוט הזאת. ניתן ללכת בה בהליכה שפופה, ולדמיין מצבי קיצון. הילדים בוודאי יהנו. המנהרה מוארת היטב.

בחול המועד סוכות ופסח האתר קם לתחיה ובמערות השונות תוכלו לראות שחקנים המשחזרים את חיי היום יום. יוצר כדים, אורג, סופר סתם, שואב מים וכל מיני חקלאים יקימו לתחיה את העיר. הילדים יוכלו להשתתף בסדנאות יצירה של כדים, אריגה, פסיפס ואפיית פיתות. במקום שירותים וקיוסק.