עלה ראש הפסגה, הר ארטיס (פסגת יעקב), טיול, בית אל

אתרים קשורים: בית-אל

המלצת טיול של בית ספר שדה עפרה. כתב: אלישע מלאכי

אל תדאגו. העליה להר ארטיס, למפונקים כמונו, היא ברכב. על פסגת ההר, הסמוך לישוב בית אל, ניתן לסייר ברגל לסיבוב קצר. בבית אל מספרים שההר הוא מקום חלומו של יעקב אבינו. זה לא ממש הוכח מדעית, אך גם בלי השורשים תנ"כיים - סיור עצמאי לפסגת הר הארטיס הוא מפגש קסום עם טבע ונוף. את זה אנחנו יודעים רק בזכות המלצתו של אלישע מלאכי מבית ספר שדה עפרה. רשות הדיבור למדריך:

הביקור בארטיס הוא טיול משפחתי קצר במסלול נח, שאת רובו אפשר ללכת גם עם עגלות ילדים.

סעו לבית אל. בכניסה לישוב פנו ימינה ובכיכר שוב ימינה. עברו את אזור התעשייה ופנו שמאלה. בעליה סעו ישר עד הסוף, והגיעו למצפור היפה. חנו.

עלו למצפור אשר מראשו נשקף נוף פנורמי נהדר של הרי שומרון, בנימין, ושלושת המגדלים של ירושלים. רדו מהמצפור אל עבר מבנה קבר שיח' עבאדללה. מימין למבנה תראו עץ מרשים מאד. העץ הזה הוא אלון תולע, הנדיר באזורינו. אלון תולע נמצא בהר מירון, בפאתי החרמון ובצפון הרחוק, ונוכחותו כאן, בהרי  בנימין, מאד מפתיעה. יותר מכך מפתיעה העובדה כי לדעת החוקרים זהו עץ אלון תולע העתיק ביותר בארץ. גילו מוערך בכ-700 שנה! מה שמר על העץ הזה במשך שלטון ישראלי-ירדני-בריטי-טורקי–ממלוכי על הארטיס? כנראה קבר השיח' הצמוד אליו. לפי המסורת המוסלמית, אשר הדיה מגיעים אלינו מתיאורי העבודה הזרה בזמן המקרא, עַל הֶהָרִים הָרָמִים ועַל הַגּבָעוֹת, וְתַחַת כָּל עֵץ רַעֲנן - למקום גבוה יש קדושה. כאשר מחפשים מקום מתאים להרשים את נפשו של האדם הפרימיטיבי מוצאים את המקום הגבוה, עליו יבוצעו הפולחנים האליליים. בהר הגבוה, בסמוך לעבודה הזרה, העץ הבולט והמרשים יקבל גם הוא מימד רוחני. את אותה תפיסה ישנה ממשיכים המוסלמים. קברי השיח' ממוקמים לרוב בפסגות הגבוהות, ומתוך כך גם העץ מתקדש. לכן שומרים עליו היטב, מטפחים אותו, משקים אותו, וכך הוא יכול להגיע לגיל מופלג של 700 שנה. ואם בעצים קשישים עסקינן  נוכל לראות בקרבה לקבר גם עצי אלון מצוי, זיתים ואלות מבוגרים ומרשימים אשר גילו של כל אחד מהם הוא כמה מאות שנים.

לכו לאורך סימון ירוק עד שתגיעו לפתחה של מערה, הכנסו לתוכה ותראו מפעל מעניין שנחשף לאחרונה: זהו בית בד גדול מאד, שהשתמר בצורה יוצאת דופן. יחודו בכך שבמקום אחד ניתן לראות את שלושת השלבים של בתי הבד העוסקים בייצור שמן זית: בשלב הראשון מכניסים את הזיתים לתוך האבנים גדולות המכונות ים וממל. לאחר שיוצא השמן ראשוני אוספים את השאריות המכונות גפת לתוך סלים לסחיטה נוספת ע"י לחץ של קורת עץ ואבן. בשלב השלישי מחליפה את הקורה שיטה מתקדמת יותר של בורג.

צאו מהמערה ופנו ימינה. עלו עד שתראו מעין שכבה קטן וחמוד, שבני הנוער של הישוב בית אל החלו לשפץ לאחרונה. השביל יוביל אותנו חזרה לקבר השיח' ומשם לרכבים.